Cata energie consuma Google?
Tinand cont de gandirea celor de la Google, si de multele solutii gratuite pe care le ofera utilizatorilor de rand, compania este una dintre primele din acest domeniu care a dezvaluit cifre exacte despre cata energie consuma pe tot globul. Aceste informatii vor sta la baza unor studii elaborate referitoare la cum contribuie la consumul de energie global explozia masiva de internet din ultimii ani si mai ales ce impact are si domeniul de cloud computing in acest sens. Adunate toate valorile de pe tot globul acestea rezulta intr-o cifra fantastica: 260 Milioane de Wati continuu. Aici sunt incluse toate serverele ce sunt responsabile pentru motorul de cautare, mail, si orice alte servicii legate de companie. Acesta este echivalentul a unui sfert din cat poate produce una dintre cele mai mari centrale nucleare si este de asemenea echivalentul a aproximativ 200.000 de case rezidentiale.
De departe cele mai mari consumatoare de energie sunt centrele de date, serverele companiei, un calcul facut de Jonathan Koomey, profesor la Universitatea Standford releva ca aproape 220 milioane de Wati reprezinta consumul acestora. Ce este mai interesant e ca nu alimentarea propriu-zisa a acestora este responsabila de consumul major ci racirea componentelor. Aceasta poate fi realizata cu ajutorul aerului sau cu ajutorul apei.
Google a luat deja masuri in acest sens in ceea ce priveste centrul lor de date din Finlanda unde construieste un sistem foarte interesant de racire folosind apa marii. Ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba, nu se va mai folosi un proces de racire al apei si apoi a componentelor ci aceasta va fi transportata direct din mare catre servere si apoi recirculata. Aceste tipuri de sisteme personalizate reprezinta un avantaj al companiei care declara ca chiar daca detin 3 procente din serverele din toata lumea, consumul de energie se reduce la 1 procent din aceasta industrie.
Alte companii de calibrul acesteia, cum ar fi Amazon sau Facebook opereaza centrele lor de date cu o eficienta asemanatoare datorita personalizarii componentelor hardware si software si de asemenea al sistemelor de racire. Google incearca sa demonstreze astfel ca majoritatea energiei consumate provine de la celelalte companii web care nu incearca sa economiseasca drastic consumul.
In raportul publicat, Google face o comparatie destul de simpla, precizand ca pentru a rula un server de mail dedicat celelalte companii sau ceilalti utilizatori consuma aproape de 80 de ori mai multa energie decat consuma Google pentru un server Gmail in cloud. De asemenea o cifra destul de impresionanta, sau mai bine zis un procent de 25 % din combustibilii folositi de companie sunt regenerabili cum ar fi cele de la fermele de vant (sisteme eoliene). Aceasta cifra se doreste a fi crescuta la 30 % in decursul acestui an.
„Google rezolva aceste probleme prin intermediul acordurilor de cumparare a energiei din surse ecologice care compenseaza emisiile provenite de la centrele sale de date, in schimb acesta ar trebui sa puna in aplicare solutii mai radicale cu un consum mai redus sau aproape inexistent de emisii de carbon in loc sa foloseasca alte surse de poluare care de asemenea trebuie si ele curatate ulterior.”
Aceasta poate reprezenta o discutie destul de interesanta, plecand de la niste concepte destul de clare, si niste date destul de exacte putem face un calcul destul de eficient in acest sens. Astept o serie de idei si opinii din partea voastra daca doriti sa desschidem acest subiect, care dupa parerea mea este foarte interesant si ne priveste pe toti in aceeasi masura. Un calcul interesant facut de universitatea Cambridge declara ca daca am opri pentru un minut accesul la internet la paginile Google am putea sa ii oferim 24 de ore de functionare gigantului de software.
Cateva imagini de la centrul de date din Finlanda.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/HamisaGoogle/|width=480]
Pentru cei interesati mai indeaproape de acest subiect, cel al consumului lui Google, mai multe detalii gasiti pe blogul acestuia in linkul de mai jos.